Sluiten
Terug

Uitruil partnerpensioen

Uitruil partnerpensioen

Standaard bouwt u in onze pensioenregelingen partnerpensioen op, naast uw ouderdomspensioen. Als u geen partner hebt, kunt u op het moment dat u met pensioen gaat, het partnerpensioen uitruilen voor ouderdomspensioen voor uzelf. Uw maandelijkse pensioenuitkering wordt dan hoger. Ook als u een partner hebt, kunt u het partnerpensioen in zijn geheel of gedeeltelijke uitruilen. Daar kunt u bijvoorbeeld voor kiezen als uw partner zelf voldoende inkomen heeft.

 

Andersom kan ook

Op uw pensioendatum kunt u er ook voor kiezen om uw ouderdomspensioen uit te ruilen voor een hoger partnerpensioen. Ook dit kan in zijn geheel of voor een deel.

 

Moet u zelf iets doen?

Enkele maanden voordat u met pensioen gaat ontvangt u een brief van het pensioenfonds. Bij die brief zit een formulier waarop u kunt aangeven dat u het partnerpensioen wilt uitruilen. Ook uw partner moet dat formulier ondertekenen, want zonder toestemming van uw partner kunt u het partnerpensioen niet uitruilen. U dient een door een notaris of gemeente gewaarmerkt document mee te sturen waarop staat vermeld dat uw partner akkoord gaat met het uitruilen van het nabestaandenpensioen (en dat uw partner heeft meegetekend). Ook moet u een kopie van het identiteitsbewijs van uw partner met het formulier meesturen. Als u voor de reguliere pensioendatum met pensioen wilt gaan, moet u het pensioenfonds vier maanden voor de gewenste pensioendatum schriftelijk laten weten dat u het partnerpensioen wilt uitruilen.

 

Inzicht in uw inkomen

Om er een beeld van te krijgen of u genoeg inkomen hebt na uw pensioen, is het belangrijk dat u alle inkomsten en uitgaven na pensionering op een rijtje zet. De Pensioenschijf-van-vijf (een product van het Nibud, in samenwerking met Wijzer in geldzaken) kan daarvoor een nuttige rekentool zijn. Als u overigens een idee wilt hebben van uw huidige uitgavenpatroon, kunt u op de website van het Nibud het Persoonlijk Budgetadvies invullen.